Clopoțeii de vânt în Feng Shui

Clopoțeii de vânt în Feng ShuiS-a spus că vântul este respiraţia Universului sau că putem şti ce vrea să ne comunice dacă îi ascultăm muzica. Omul altor timpuri a fost mai atent la Univers, iubind elementele, ştiind cum să interpreteze limbajul lor şi cum să îşi facă viaţa mai frumoasă cu ajutorul lor. Pentru a intra în legătură cu elementul aer şi a se armoniza cu el, oamenii au creat clopoţeii de vânt. Chinezii cred că acest instrument îi ajută să intre în comuniune cu natura şi să fie mai conştienţi de momentul prezent şi de sinele lor.

Clopoţeii sunt un remediu în Feng Shui, cu rol de vindecare şi energizare, vibrând în acord cu energia Universului. Încă din secolul 5 î.Hr, de pe vremea lui Confucius, chinezii ştiau că sunetele influenţează starea şi sănătatea oamenilor şi de aceea au căutat să producă o muzică specială pentru echilibrare. Despre naşterea sunetelor aflate în armonie cu forţele universului aflăm din nenumăratele lor legende. Huang chung (yellow bell) este tonul care s-ar fi aflat la originea sistemului muzical chinezesc (sistemul care, conform unor surse, a luat naştere în mileniul al treilea î.Hr.). De numele împăratului Huang Di (care a domnit între 2698 şi 2598 î.Hr.) se leagă invenţia instrumentului din bambus (adesea descris ca un flaut sau un set de ţevi din bambus) căruia i s-au aplicat calcule matematice speciale pentru ca sunetul să fie „acordat” cu Universul. Sunetele pure emise aveau rostul să armonizeze emisferele cerebrale. Acesta este şi cazul clopoţeilor de vânt, al căror sunet se transmite direct emisferei drepte a creierului, trezind creativitatea şi intuiţia.

Clopotel de vantClopoţeii de vânt sunt tuburi confecţionate din metal, lemn, ceramică, hârtie, sticlă, cristal, scoici şi multe alte materiale; sunt creaţi pe mai multe dimensiuni şi acordaţi pe diverse game, pentru a produce anumite sunete atunci când sunt mişcaţi de curenţii de aer. Menirea lor, din punctul de vedere al artei Feng Shui, este revitalizarea unui anume spaţiu şi implicit restabilirea echilibrului în viaţa celor care îi folosesc. Sunetul clopoţeilor de vânt bine plasaţi anunţă sosirea norocului pe toate planurile. Descoperirile arheologice din Asia au revelat faptul că aceşti clopoţei au fost printre primele instrumente muzicale inventate, fiind confecţionaţi la început din os, lemn, bambus şi scoici. După unele surse, au o istorie de 3000 de ani şi iniţial au fost folosiţi pentru a alunga spiritele rele sau pentru a feri recoltele de animale. Chinezii au fost cei care le-au dat valori multiple (1100 î.Hr); clopoţeii goneau spiritele rele, anunţau furtuni, dar ajutau oamenii să-şi exprime şi emoţiile şi să restabilească armonia în căminul lor. Clopoţeii de vânt datorează faptul că au devenit cunoscuţi clopotelor din metal folosite în ceremoniile religioase. Strămoşul clopoţeilor, numit „feng-ling”, era atârnat de streşinile templelor pentru a atrage energiile pozitive. Mai întâi, clopoţeii au fost folosiţi în Asia, dar începând cu anii 1800 au apărut şi în Europa. Din momentul în care au început să fie folosiţi în Feng Shui pentru armonizare şi influenţarea energiilor, clopoţeii s-au răspândit în toată lumea. Există o ştiinţă întreagă a realizării clopoţeilor – funcţie de lungimea, grosimea şi numărul tuburilor, de material şi culori – pentru a produce note plăcute auzului.

Este important numărul tuburilor/clopoţeilor pentru atragerea anumitor energii. Dar taina lor stă în amplasarea într-o zonă unde circulă aerul. Chiar dacă sunetul lor durează puţin, efectele sunt foarte puternice. În plus, atunci când ascultăm clopoţeii ne trezim şi ne amintim că suntem prezenţi în acel moment, în acel loc. Clopoţeii sunt indicaţi de specialiştii Feng Shui pentru a anihila efectul stelei malefice 5 în perioada a 8-a (2004-2024) şi pentru a disipa shar chi-ul. Clopoţeii cu 5, 6 şi 8 ramuri atrag norocul şi prosperitatea. După cum spunea maestra Feng Shui, Lillian Too, în „Cartea de aur”: „Clopoţeii de vânt sunt remediul de Metal ce înfrânge energia ucigătoare nevăzută. Dintre toate remediile împotriva Feng Shui-ului negativ, provocat de energia negativă a stelelor zburătoare, cei mai eficienţi sunt clopoţeii de vânt cu şase fluiere, făuriţi numai din metal. Clinchetul uşor al acestor fluiere metalice alungă nenorocul mai repede decât viteza luminii, deseori fără ca tu să îţi dai seama.”

Clopotel de vantMaterialul din care sunt confecţionaţi clopoţeii este de asemenea foarte important atunci când ne decidem să-i plasăm într-un loc anume. Clopoţeii din metal pot fi puşi la nord, vest sau nord-vest, cei din lemn la sud, est şi sud-est, cei din sticlă sau ceramică la nord-est sau sud-vest. Pentru a şti cum să beneficiem de pe urma sunetelor clopoţeilor de vânt trebuie să cerem specialistului nostru în Feng Shui să realizeze o hartă energetică a spaţiului unde locuim. Clopoţeii de vânt au două talente speciale: sunetul şi mişcarea. Ambele favorizează circulaţia chi-ului. Este ideală plasarea clopoţeilor într-un colţ deschis al unei clădiri, într-un loc unde vântul poate să-i atingă din mai multe direcţii. Potrivit folclorului chinezesc, clopoţeii ar trebui atârnaţi în faţa intrărilor, pe verande sau în grădini pentru a primi energia pozitivă în cămin. Este esenţial ca ramurile clopoţeilor să fie goale pe dinăuntru pentru a stimula fluxul energiei şi pentru a produce sunete cristaline. Există şi unele recomandări pentru poziţionarea clopoţeilor din metal sau ceramică în interiorul caselor şi a celor din bambus în exteriorul lor. De asemenea, putem să dăm atenţie şi influenţei culorilor clopoţeilor, ştiind că roşul poate fi plasat în sud pentru reputaţie şi succes sau în sud-vest pentru dragoste şi armonie în relaţii, albastrul se potriveşte în zona de nord – a carierei, verdele în sud-vest pentru prosperitate, dar şi în est pentru sănătate, albul la vest pentru comunicare şi idei bune şi la nordvest pentru colaboratori şi protectori de nădejde.

Nu este indicată poziţionarea clopoţeilor deasupra patului, deasupra mesei sau a scaunelor, ci în locuri unde energia stagnează şi are nevoie de un impuls. Ne dăm seama că sunt bine plasaţi atunci când simţim că ne dau o stare de bine, că suntem energizaţi, mai puţin stresaţi şi mai dornici să ne exprimăm creativitatea. Specialiştii în Feng Shui care i-au testat efectele cred că aceşti clopoţei înlătură blocajele emoţionale şi calmează mintea, permiţându-ne să ne simţim bine cu noi înşine. Clopotel de vantSunt recomandate ca instrumente ideale pentru purificare, protecţie şi energie. Într-o lume în care suntem permanent agresaţi de zgomote, clopoţeii de vânt – aceste obiecte decorative, „trezesc” în noi pacea şi ne fac să visăm la o lume mai bună. Atunci când ascultăm vântul cântând prin clopoţelul de vânt simţim că suntem parte din Univers şi că îi putem în sfârşit descifra mesajele. Sunetele armonioase produc vibraţii pozitive nu numai în minte, ci şi în inimă. Schimbarea pe care o facem în căminul nostru, lăsând să circule energia benefică, nu va avea nici un efect dacă nu o aducem şi în suflet.

Pentru clopotei de vant Feng Shui va rugam sa dati click aici.

Articol preluat din revista Universul Feng Shui.